ServiceDesk – punkt styku biznesu z technologią IT - Sobestiańczyk, Tomasz (Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie, 2010)
Publikacja opisuje najlepsze praktyki dotyczące funkcji SerniceDesk w zbiorze praktyk ITIL. ServiceDesk zarządza incydentami, zamówieniami na usługę. ServiceDesk różni się od standardowych podejść do obsługi Klienta zwanych: Call Center czy Helpdesk poprzez zapewnienie jednego punktu kontaktu z wszelkimi wyczerpującymi informacjami pozwalającymi rozwiązać dany incydent.