Skłonność do innowacji i główne ograniczenia procesów innowacyjnych w przedsiębiorstwach wobec wyzwań współczesności - Golińska-Pieszyńska, Małgorzata (Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie, 2012)
Przemiany zachodzące w gospodarce światowej wskazują na przechodzenie do gospodarki opartej na wiedzy, co uwidacznia się we wzroście przewagi konkurencyjnej państw specjalizujących się w wytwarzaniu produktów zaawansowanych technologicznie. Kierując się tym, że każde działanie innowacyjne jest subiektywne w swej naturze, ważne jest by w procesie innowacyjnym realizowanym w przedsiębiorstwie z jednej strony sprostać ogólnym wyzwaniom współczesności, z drugiej zaś wskazywać co decyduje o rodzimym potencjale innowacyjnym. W artykule podjęto próbę zasygnalizowania złożonego zagadnienia związanego z podejmowaniem działalności innowacyjnej przez polskie przedsiębiorstwa.