Adaptacja pracowników z zagranicy w procesie zarządzania zasobami ludzkimi w świetle imigracji do Polski - Granowska, Joanna; Pakosz, Mieczysław (Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie, 2017)
W ostatnich latach ogromnego znaczenia dla firm nabiera zarządzanie pracownikami zagranicznymi, których liczba w Polsce wciąż rośnie. Prezentowane opracowanie dotyczy adaptacji pracowników zagranicznych i jest aktualnym tematem ze względu na powiększający się napływ siły roboczej z zagranicy. W szczególności opisane zostały metody adaptacji pracownika, w tym pracownika zagranicznego, jak również wyłoniono najbardziej problemowe obszary adaptacji cudzoziemców w miejscu pracy. Zagadnienia przedstawione w artykule obejmują swoim zasięgiem konsekwencje napływu cudzoziemców, które mają ogromną wartość dla umiędzynarodawiającego się polskiego rynku pracy.