Identyfikacja cech dynamicznych podsystemów organizacji - Wiśniewski, Zbigniew (Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie, 2010)
W opracowaniu przedstawiono część badań związanych z podejściem do zarządzania zmianami w oparciu o właściwości dynamiczne organizacji. Zasadnicze badania objęły bardzo szeroki zestaw aspektów zmian, zaś w opracowaniu skupiono się na ukazaniu sposobu oceny reakcji podsystemu organizacji na jeden rodzaj wymuszenia w postaci zmiany.