Bariery wdrażania Total Productive Maintenance w przedsiębiorstwach produkcyjnych - Pleskot, Małgorzata (Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie, 2012)
Wydajność maszyn i urządzeń produkcyjnych jest jednym z istotnych czynników decydujących o sukcesie przedsiębiorstwa. Przygotowanie procesu ukierunkowanego na zwiększenie stopnia wykorzystania parku maszynowego należy do zakresu zadań koncepcji kompleksowego utrzymania ruchu (TPM). W artykule przedstawiono wyniki badań własnych dotyczące barier wdrażania koncepcji Total Productive Maintenance w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Artykuł prezentuje niektóre wyniki badań przedsiębiorstw produkcyjnych zlokalizowanych na terenie całej Polski, z różnych sektorów gospodarki.