Znaczenie utrzymania potencjału ludzkiego w procesie upadłości układowej - Wojtkowiak, Grzegorz (Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie, 2013)
Artykuł ukazuje rolę zasobów i potencjału ludzkiego w procesie postępowania upadłościowego. Na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa przedstawione są główne problemy związane z restrukturyzacją kadr, odejściami pracowników i frekwencją wpływającą na ogólną efektywność. Wśród wniosków znajdują się wskazania wzajemnej zależności między długością czasu postępowania, wartością zasobów ludzkich a perspektywami przetrwania organizacji.