Mechanizmy odnowy strategicznej przedsiębiorstwa: przegląd literatury - Karpacz, Jarosław (Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie, 2013)
W opracowaniu przedstawiono istotę i strukturę koncepcji odnowy strategicznej przedsiębiorstwa. Scharakteryzowano typy tej odnowy oraz cztery rodzaje mechanizmów przeprowadzania odnowy strategicznej przedsiębiorstwa w kontekście możliwości dopasowywania organizacji do zmieniających się warunków otoczenia.