Wpływ dodatków aromatycznych w olejach rzepakowych na efekt Kerra
PDF (English)

Słowa kluczowe

Kerr effect
rapeseed oil
quadratic electro-optic coefficient

Jak cytować

Komenda, A., Górski, P., & Ledzion, R. (2015). Wpływ dodatków aromatycznych w olejach rzepakowych na efekt Kerra. Scientific Bulletin. Physics, 36(1204), 50-55. https://doi.org/10.34658/physics.2015.36.50-55

Abstrakt

Zmierzono stałe Kerra i współczynniki kwadratowego efektu elektrooptycznego dla różnych olejów rzepakowych. Celem tego eksperymentu było zbadanie czy dodatki aromatyczne w olejach mają wpływ na wartość stałej Kerra. Uzyskane rezultaty wskazują, że analizowane dodatki nie mają wpływu na wartość stałej Kerra w granicach niepewności pomiarowej. Zastosowanie tej metody do wskazanych celów wymaga znacznie większej dokładności metody pomiarowej.

https://doi.org/10.34658/physics.2015.36.50-55
PDF (English)

Bibliografia

Babu S., Sudershan R.V., Sharma R.K., Bhat Ramesh V. 1996. A simple and rapid polarimetric method for quantitative determination of castor oil. JAOCS 73: 397-398.

Abu-Taha M.I., Halasa M.A., Abu-Samreh M.M. 2013. On the usage of the Faraday effect as an authentication technique for vegetable oils. Journal of Modern Physics 4: 230-235.

Stępień M., Ledzion R., Górski P., Kucharczyk W. 2012. Effect of ageing on the magnitude and temperature dependence of the Kerr constant in the castor oil used in pharmacy. Sci. Bull. Lodz Univ. Tech. Physics 33: 89-95.

Gunstone F.D. 2002. Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses. Oxford: Blackwell Publishing.

Gunstone F.D. 2009. Rapeseed and canola oil: Production, Processing, Properties and Uses. New York: John Wiley & Sons.

Olej rzepakowy. Karta charakterystyki substancji niebezpiecznej. Pharma Cosmetic, 2012.

Meyer-Arent J.R. 1988. Introduction to Classical and Modern Optics, Prentice Hall of India, New Delhi, India.

Pobrania pliku

Brak danych dotyczących pobrań pliku.